12/4/2018

Sponsorointi

Sponsorointi on Suomessa jatkuvassa kasvussa. Sponsor Insightin tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2017 Suomessa käytettiin varoja sponsorointiin 257 miljoonaa euroa, mikä oli 16,3 % kasvua edelliseen vuoteen. Olemme silti edelleen mm. naapurimaatamme Ruotsia paljon jäljessä.

sponsorointi blogi

Muutakin kuin logo paidassa

Vaikuttaa siltä, että yritykset eivät osaa tarttua sponsoroinnin tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tai ehkä heille ei osata tarjota niitä. Sponsorointi saatetaan edelleen nähdä hyväntekeväisyytenä ja sitähän se joskus ennen saattoi ollakin.

Suomessa urheilusponsorointi on perinteisesti ollut velvoite; se on ollut tapa, joka on oikeuttanut kuulumaan yhteisöön. Paikallisen pienyrittäjän on ollut pienessä kylässä vaikea kieltäytyä tukemasta paikallista urheiluseuraa. Sponsoroiva yritys on harvoin saanut sijoittamastaan rahasta takaisin taloudellista hyötyä. Aina ei välttämättä merkittävää näkyvyyttäkään.

Usein yritykset kuitenkin lähtevät mukaan sponsoroimaan kohdetta hyöty mielessään. Sponsoroinnin hyödyistä on mahdollisesti myyntitilanteessa heille kerrottu. Sopimuksen tekemisen jälkeen yhteydenpito ja yhteistyö kuitenkin helposti unohtuvat. Kuukausittainen menoerä näkyy yrityksen menoissa, mutta tulopuolella sponsoroinnista saatava hyöty typistyy logoon urheilijan käsivarressa.

Sponsorointi voisi kuitenkin olla muutakin kuin merkki hihassa! Me Hypementillä puhummekin mieluummin yhteistyökumppanuudesta kuin sponsoroinnista. Haluamme muuttaa sponsoroinnin ajatusmaailmaa Suomessa.

Sponsorointi tarkoittaa kumppanuutta

Sponsorointi on parhaimmillaan pitkäjänteistä yhteistyötä, josta on hyötyä kaikille osapuolille. Tämä todentuu tilanteissa, joissa esimerkiksi kumppanuuden jakavat yritykset ja urheilijat/urheiluseurat osataan välittömästi yhdistää toisiinsa. Vai mitä sanotte, minkä juoman te yhdistätte HIFK:iin?

Koff ja HIFK ovat tehneet onnistunutta yhteistyötä yli 30 vuotta ja Koffista on tullut osa HIFK:n identiteettiä ja brändiä. Vai menikö se sittenkin toisinpäin? Ei toista ilman toista.

Yhteistyössä on tärkeää osapuolien vuorovaikutus, sponsoroinnin suunnittelu, tavoitteiden määrittäminen ja toimintojen monipuolisuus. Sponsoroinnin ja yhteistyön vaikuttavuus syntyy, kun osapuolet yhdessä luovat itselleen aidosti merkityksellistä sisältöä ja tarinoita. Yhteistyö saa eri tasoja, kun näkyvyyden lisäksi onnistutaan koskettamaan ihmisten tunteita; saadaan heidät nauramaan, liikuttumaan, innostumaan tai tuntemaan yhteenkuuluvuutta. Tehokkuus kasvaa, kun hyödynnetään myös sponsoroitavan omia sosiaalisen median kanavia.

Hypement on taho, joka johdattaa sponsorit ja sponsoroitavat kohti kumppanuutta. Toimimme yritysten, yksittäisten henkilöiden, tapahtumien, urheiluseurojen ja eri verkostojen rajapinnassa. Voit tutustua palveluihimme tästä.

Meille tärkeintä on löytää yrityksellenne sopivin vaikuttaja. Kirjoitimme aikaisemmin, miten kriittisesti yhteistyökumppaneiden huolellinen valinta ja erityisesti optimaalisin tapa toimia vaikuttavat tuloksellisuuteen. Lue tästä kirjoituksemme vaikuttajan valinnasta.

Sponsorointi osaksi markkinointia hyödyntämisen kautta

Logo hihaan -ajatusmalli toimii, kun halutaan mitata ainoastaan näyttökertoja perinteisissä medioissa. SM-liigajoukkueen pelipaidat vilahtavat telkkarissa monen monta kertaa kaudessa. Joskus sponsorointikohde onkin valittu puhtaasti toimitusjohtajan tai omistajan tunnepohjalta ns. rakkaudesta lajiin.

Mikäli kyseessä on tietoinen, puhtaasti auttamismielessä tehty valinta, siinä ei ole mitään väärää. Puhtaasta ja aidosta halusta tehtävä sponsorointi on kunnioitettavaa ja usein tarpeellistakin, jos asiaa tarkastelee esimerkiksi urheilijoiden näkökulmasta.

Usein sponsorointisopimukset kuitenkin mahdollistaisivat edes jonkinasteisen yhteistyön ja hyödyntämisen, mutta sitä ei joko osata tehdä, tai yrityksellä ei ole aikaa tehdä sitä täydellä teholla eikä sponsoroitavalla ole taitoja tai näkemystä sitä ehdottaa. Näissä tilanteissa me autamme.

Saattaa myös olla, että budjetti ei anna myöden eikä rahaa ole varattu riittävästi. Hyödyntämiseen tulisikin varata vähintään kaksinkertainen summa suhteessa sopimuksen arvoon, jotta yhteistyökumppanuudesta saisi parhaimman hyödyn irti.

Brändit ohjaavat kuluttajaa

Oikein hyödynnettynä sponsorointi on yksi tehokkaimmista markkinoinnin keinoista. Sponsoroinnilla ja sitä kautta tapahtuvalla brändin vahvistamisella on positiivinen vaikutus ostokäyttäytymiseen.

Moni yritys on edelleen tarpeettoman tietämätön ja passiivinen, mitä tulee sponsoroinnin rooliin osana markkinointia tukevaa toimintaa. Onneksi moni yritys toimii kuitenkin jo nyt aktiivisemmin ja ennakkoluulottomammin. Jotkut toimivat jopa täysin toisinpäin ja rakentavat koko markkinointinsa sponsoroinnin ympärille – tästä loistavana esimerkkinä on Nike!

Keksitkö muita loistavia yrityksiä, jotka toteuttavat onnistunutta sponsorointia? Pohditaan niitä yhdessä, ota meihin yhteyttä – tehdään yrityksestänne sellainen!