Podcastien uusi aikakausi
Podcastit ovat läsnä kuluttajan arjessa
Podcastit ovat verkossa julkaistuja äänitallenteita, joissa yksittäiset henkilöt tai useammin kaksikko puhuvat itseään kiinnostavista aiheista. Podcastien teemat voivat sijoittua mihin tahansa maan ja taivaan väliltä ja jokaiselle löytyy mieleistä kuunneltavaa viimeisimmistä talouden trendeistä vapaa-ajan harrastuksiin. Vuonna 2020 jo yli puolitoista miljoonaa suomalaista kuunteli podcasteja. Podcasteja kuunnellaankin enemmän kuin myös suuren suosion saavuttaneita äänikirjoja. Ikäryhmistä eniten podcasteja kuuntelevat 16-24-vuotiaat, joista 58% oli kuunnellut podcasteja viimeisen kolmen kuukauden aikana. Podcastien tekeminen alkoi jo yli 10 vuotta sitten, joten ei ole ihme, että myös 35-44-vuotiaista 42% kuuntelee podcasteja.
Podcastit ovat osa kuluttajien vapaa-aikaa. 77% kuuntelijoista kuuntelee podcasteja kotonaan. Podcast saattaa pyöriä taustalla myös kotitöitä tehdessä tai treenatessa, mutta huomattava osa eli 31% kuuntelijoista kuuntelee podcasteja keskittyneesti. Kolme neljästä kuuntelijasta kuuntelee puolen tunnin jakson kokonaisuudessaan ja ainakin puolet podcast-sarjan jaksoista.
Vuosi 2020 oli uuden alun vuosi
Vuoden 2020 aikana podcastien suosio lähti räjähdysmäiseen nousuun ja kansainvälisesti Spotifyn podcastien määrä yli kolminkertaistui 2,2 miljoonaan vuoden aikana. Spotifyn podcastien mainostulot kasvoivat myös yli 100 prosentilla. Yhdysvaltalaisen radioverkon kyselyn mukaan podcast -markkinoinnista kiinnostuneiden mainostajien osuus oli vuodesta 2015 kasvanut 10 prosentista 37 prosenttiin. Toisen tutkimuksen mukaan 54 % podcastien suurkuluttajista eli kuluttajista, jotka kuuntelevat podcasteja vähintään viisi tuntia viikossa, ostaisivat tuotteen todennäköisemmin podcast mainoksen kuin muun media mainoksen perusteella. Voidaan siis ennustaa, että podcastien kaupallinen arvo ja yhteistyöt tulevat jatkossa kasvamaan entisestään.
Idea podcastiin tuli suihkussa
Haastattelimme Otetaan yhdet -podcastin Teemu “Pastori” Potapoffia ja Renne Korppilaa heidän podcastinsa kasvutarinasta ja alan tulevaisuudesta. Viikoittain heidän podcastiaan kuunnellaan Spotify:n ja Youtube:n kautta yli 20 000 kertaa.
Pastori kertoo, että idea yhteisen podcastin tekemiseen tuli suihkussa vuonna 2019. Molemmilla miehillä oli jo vahvaa kokemusta audiopuolen sisällöntuotannosta ja Rennellä omalla nimellä varustettu podcast, mutta he halusivat tehdä jotain yhdessä ja eri tavalla kuin aikaisemmin. Tuolloin syntyi idea podcastista, jossa keskusteltaisiin ronskisti ja rehellisesti yleisöä puhuttelevista aiheista yhden oluen juomisen ajan. Suurimman kuuntelijaryhmän muodostavatkin 25-34-vuotiaat miehet, joille oluen äärellä istuskelu on luonteva tapa viettää vapaa-aikaa. Renne kertoo, että alusta asti miehille on ollut selvää, että he tekevät podcastia täysin omina itsenään ja sensuroimatta. Tärkeimpänä sanomana miehet pitävät juuri sitä, että jokaisen kuuntelijan pitäisi uskaltaa häpeilemättä olla oma itsensä ja siitä onkin tullut paljon hyvää palautetta. Aitous ja avoimuus ovatkin varmasti syinä siihen, että Otetaan yhdet -podcast on saanut niin suuren suosion ja on artikkelin kirjoitushetkellä Spotifyssa Suomen top 40 kuunnelluimman podcastin joukossa.
Median tekeminen murroksessa
Otetaan yhdet -podcast sai asemoitua itsensä Suomen podcast-maailmaan ennen podcastien määrän lähes räjähdysmäistä kasvua vuonna 2020. Pastori uskookin, että podcastien määrä alkaa nyt lähestyä jo saturaatiopistettä. Syynä nopeaan kasvuun Renne arvelee olevan käynnissä olevan mediamurroksen, jossa mediaa on alettu tehdä ja kuluttaa perinteisen median rajojen ulkopuolelta. Miehet eivät kuitenkaan näe muita podcasteja varsinaisina kilpailijoinaan, sillä uskovat vahvasti omaan uniikkiin tyyliinsä ja aikovat jatkossa entisestään laajentaa toimintaansa tuottamalla viikoittain enemmän sisältöä. Renne ei myöskään näe perinteistä printtimediaa kilpailijana, sillä ajattelee kuluttajien lukevan esimerkiksi sanomalehtiä eri tarpeisiin kuin mihin heidän podcastiaan kuunnellaan. Pastori kuitenkin muistuttaa, että media-alalla yleisesti kilpaillaan siitä, missä kanavassa ihmiset viettävät vapaa-aikaansa.
Kaupallisilla yhteistöillä elää jo mukavasti
Alkuun miehet tekivät podcastia omalla vapaa-ajallaan, mutta toiminnan kasvaessa mukaan tuli myös kaupallisia yhteistyökumppaneita. Renne kertoo, että he ovat hyvin valikoivia yhteistyökumppanien suhteen, jotta brändit sopivat podcastin konseptiin luontevasti ja sopivatkin mielellään pidempiaikaisia kumppanuuksia. Nyt miesten tilanne vaikuttaa oikein valoisalta, sillä yhteistyökumppaneita on riittänyt, podcastin tuloilla elää jo kuulemma mukavasti ja podcastille on tulossa oma nimikko-olut. Miehet tietävät myös kertoa, että länsinaapurissa podcastit vaikuttajamarkkinoinnissa on selvästi suuremmassa mittakaavassa ja samaa trendiä on näkyvissä myös Suomen markkinoilla.
Podcastin aloittaminen on helppoa
Kysyimme miehiltä vielä kannattaako uusia podcasteja enää perustaa ja mitä vinkkejä he antaisivat aloitteleville staroille. Pastori suhtautuu uusiin tulokkaisiin kannustavasti ja uskoo, että jos podcastin sisältö on oikeasti hyvää ja siihen on selkeästi panostettu, niin se löytää kyllä kuuntelijakuntansa monien yrittäjien joukosta. Pastori vinkkaa, että tärkeintä on alkuun miettiä, mitä haluaa sanoa ja kenelle ja kun sen on tehnyt, niin aloittaminen on helppoa. Näkyvyyden saamisessa kannattaa hyödyntää somea ja puskaradiota. Jaksojen julkaisuissa johdonmukaisuus on myös tärkeää, jolloin kuuntelijat tietävät mitä odottaa ja heidät on helpompi sitouttaa.
Podcastien runsauden voi nähdä myös positiivisena koko alaa kehittävän ilmiönä, sillä se pakottaa jokaista kehittämään omaa tekemistään vielä paremmaksi. Miehet kertovat, että ovat itsekin muuttaneet Otetaan yhdet-podcastin suuntaa matkan varrella ja uusia ideoita tulee koko ajan. Pastori paljastaakin, että kehitteillä on pari uutta konseptia. Podcastien suosion voidaan siis olettaa jatkuvan vielä tovin.