Clubhouse – miksi kaikkien tulisi jo olla siellä?
Lilli Keh, Clubhousen Sauna Clubin perustaja, on ollut Clubhousen toiminnassa mukana jo vuoden 2020 joulukuusta. Haastattelimme Lilliä Clubhousen merkityksestä hänelle, mihin suuntaan alustaa voisi kehittää sekä mitkä ovat hänelle tärkeimmät ryhmät Clubhousen tuhansien ryhmien joukossa. Avataan ensin kuitenkin mistä Clubhousessa on perimmiltään kyse.
Mikä Clubhouse on ja mitä siellä tehdään?
Ajattele Clubhousea podcastien dialogimaisen keskustelun, Twitterin ajankohtaisuuden ja eksklusiivisen illanistujaisten risteytyksenä. Clubhousessa voit kuunnella muiden keskusteluja vapaasti sekä osallistua panelistina mikäli sinut nostetaan lavalle. Keskusteluista voi hypätä mielensä mukaan pois ilman sen suurempaa huomiota. Aihepiirit ovat kaikkea markkinoinnin ja sijoittamisen väliltä aina lasten kasvattamisen sekä astronomian ja reseptivinkkien väliltä. Etkö vielä löytänyt hyvää ryhmää missä jutella Suomen politiikasta? Perusta sellainen.
Mistä hype Clubhousen ympärillä tulee?
Julkisuuden henkilöistä ja vaikuttajista ei Clubhousessa ole pulaa. Kansainvälisistä merkkihenkilöistä muun muassa Mark Zuckerberg, Elon Musk, Kanye West sekä Malcolm Gladwell ovat tuttuja kasvoja sekä puhujina että kuuntelijoina.
Suomen Clubhouse-skene on vielä aluillaan, mutta Sauna Club -ryhmä on alkuvaiheessa osoittanut suuren suosion. Joka arkiaamu järjestettävässä Good Morning Finland -keskustelussa juttelevat muun muassa Mikael Gabriel sekä moni muu suomalainen aivan kuin olisimme kahvipöydän ympärillä. Aihepiirit ovat, kuten aikaisemmin mainitsimme, kaikkea maan ja taivaan väliltä.
Jep, juuri se Lillin perustama ryhmä. Lilli perusti ryhmän puolivitsillä aivan Clubhousen alkuvaiheessa, jotta pohjoismaalaisilla olisi paikka jutella arjestaan ja kiinnostuksen kohteistaan. Ehkä jopa myös saunomisesta. Nopeasti paikalle löysi pohjoismaalaisten lisäksi japanilaisia, joille saunominen ja suomalainen kulttuuri ovat hyvin lähellä sydäntä. Sauna Clubin suosio kasvoi nopeasti ja nyt blogin kirjoitushetkellä maaliskuun alussa on ryhmässä jäseniä jo yli 6 000.
Lillille avaruus on mielenkiinnon kohteista heittämällä ykkönen. Sillekin on Clubhousessa oma ryhmänsä – Small Steps & Giant Leaps. Ulkoavaruuden ympärille rakennetussa ryhmässä kuullaan usein muun muassa astronauttien näkemyksiä ja kokemuksia. Jäseniä ryhmässä on rapiat 18,5 tuhatta.
Suosikkiryhmistä Lilli listasi myös The Nordics -ryhmän, Mikael Jungnerin tulevaisuuteen keskittyvän Tulenkantajat -ryhmän sekä musiikkiin perehtyneen Nordic Music Hub -ryhmän.
Clubhousen räjähdysmäinen kasvu
2021 helmikuuhun mennessä Clubhousea on ladattu yli 10 miljoonaa kertaa. Suosio kasvoi 3,5 miljoonasta latauskerrasta 8,1 miljoonaan helmikuun puoleenväliin mennessä. Clubhousen toimitusjohtaja Paul Davisonin mukaan sovelluksella on tämän blogin kirjoitushetkellä 2 miljoonaa aktiivista viikoittaista käyttäjää.
Clubhouse keräsi ensimmäisellä sijoituskierroksella toukokuussa 2020 $12 miljoonan investoinnin yhdysvaltalaiselta sijoitusyhtiö Andreessen Horowitzilta. Valuaatioksi Clubhouse sai tuolloin $100 miljoonaa.
2020 toukokuun alkuperäisestä valuaatiosta Clubhouse on kasvanut $1 miljardin arvoiseksi yhtiöksi. Moni kokee Clubhousen suosion kasvun olevan verrattavissa esimerkiksi AirBnb saamaan suosioon alkuvaiheessa ottaen huomioon sen, että Clubhousea pyöritetään 9 työntekijän voimin.
Clubhouse on kirjoitushetkellä listasijalla #5 App Storen “Social Networking” -kategoriassa. Keskustelu vie käyttäjiään mukanaan ja arvioita onkin annettu, että keskimääräinen käyttäjä viettää Clubhousessa noin 11–22 tuntia viikossa.
Miksi minun tulisi olla siellä?
Vaikuttajille Clubhouse tarjoaa ennennäkemättömän mahdollisuuden vaikuttaa omaan henkilöbrändiinsä. Clubhousessa puhujat kertovat itselleen kiinnostavista asioista ja omista kokemuksistaan muille kuuntelijoille, joita asia varmasti kiinnostaa. Ainakin vielä aluksi Clubhousessa on nostettu samoja aktiivisia henkilöitä moderaattoreiksi ja puhujiksi myös huoneisiin, joissa saatetaan käsitellä heille vierasta aihepiiriä vain sen takia, että he ovat retorisesti lahjakkaita ja osaavat ylläpitää keskustelua. Tämä onkin Clubhousen punainen lanka – keskustelun jatkumo ja aihepiirien vaihtuminen.
Lilli kuvasi Clubhousen merkittävyyden piilevän juuri sen yhteisöllisyydessä. Lillin mukaan moni startup -vaiheen yritys on alustalta löytänyt rahoittajia sekä moni sijoituskohteita etsinyt taho on Clubhousen keskusteluissa löytänyt potentiaalisia sekä kiinnostavia sijoituskohteita. Verkostoitumismahdollisuutta Clubhousen sisällä ei voi vähätellä.
Clubhousen idea on innovatiivinen ja alusta on toimiva, jossa kaikki luottamus rakentuu toisen äänen pohjalle välittämättä ollenkaan esimerkiksi vaatteista tai ulkonäöstä. Vastaavaa ei ole ennen ollut samassa mittakaavassa. Huhut kiertävät, että osasyy sille miksi Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Zuckerberg on Clubhousessa näyttäytynyt on Facebookin oma yritys kaapata kyseinen markkina omalla ohjelmistollaan. Ala tulee varmasti kokemaan suuren muutoksen ja kilpailevia ohjelmistoja julkaistaan. Tällä hetkellä ei kuitenkaan Clubhousella suoranaisesti ole kilpailijaa julkaistuna markkinoilla, vaikkakin kilpajuoksu on kovaa. Vaikuttajan näkökulmasta Clubhouse on se alusta, jossa täytyy tehdä itselleen nimi tulevaisuutta varten.
Lilli kertoi meille olevansa myös Twitter Spacesin koekäyttäjä. Samantyylinen kuin Clubhouse, mutta jokseenkin visuaalisesti vaikuttavampi ja tyylikkäämpi alusta on siis tuloillaan. Twitter Spaces onkin Lillin mukaan kohdistettu eri yleisölle demografian perusteella ja alusta tulee todennäköisempi olemaan vähemmän moderoitu. Twitterin vastine ei välttämättä tule siis tarjoamaan samaa turvallisuuden tunnetta kuin mitä Clubhouse edustaa.
Mihin suuntaan Clubhousen kehitystä viedään?
Utelimme Lilliltä hänen näkemyksiään Clubhousen tulevaisuudesta. Lillin näkee Clubhousen mahdollisuuden esimerkiksi virtuaalikonfferenssien alustana. Potentiaalia on moneen, joten vielä näin alkuvaiheessa kehityksen suuntaa on vaikea sanoa.
Lillin mukaan tulee olemaan kiinnostavaa nähdä miten markkinointi ja kaupallinen aspekti Clubhouseen tuodaan mukaan. Yksi vaihtoehto onkin, että yritykset perustavat huomionarvoisten Clubhouse-vaikuttajien kanssa huoneita, joissa yritykset voisivat lanseerata uusia tuotteita sekä palveluita yhteistyössä tunnettujen vaikuttajien kanssa. Alusta tarjoaa mahdollisuuden kuulla mielipiteitä tuotteen kehitysideoista sekä innovoida yhdessä käyttäjien kanssa. Kuluttajille tämä taas avaa täysin uniikin ikkunan päästä mukaan suuryritysten toimintaan ja omalta osaltaan antaa mielipiteensä niiden luovan tuotannon käytettäväksi.
Esimerkeiksi Lilli nosti esimerkiksi Marimekon, jonka markkina-arvo sekä innovatiivinen leima olisi varmasti omiaan ajamaan keskustelijoita Clubhouseen pohtimaan Marimekon seuraavaa yhteistyökumppania tai keskustelemaan esimerkiksi Kioski-kampanjan uusista näkökulmista liittyen unisex-mallistoihin.
Miten pääsen mukaan?
Jos sinulla on jo (hyviä) tuttuja mukana Clubhousessa ja heillä on ylimääräisiä kutsuja jaettavana – hienoa. Artikkelin kirjoitushetkellä jokaisella Clubhouseen liittyneellä on kaksi henkilökohtaista kutsua, jotka hän voi antaa eteenpäin. Kutsutut henkilöt saavat myös kaksi kutsua jaettavaksi ja niin edelleen.
Clubhousen ideologiaan on alusta asti kuulunut, että kuka tahansa voi liittyä ja keskusteluihin on vapaa pääsy. Täysin vapaata liittyminen ei vielä kuitenkaan ihan heti ole, vaikka kiinnostusta on jonoksi asti. Clubhouse haluaa ennen varsinaista avaamista koko maailmalle varmistua, että homma toimii ja moderoinnin vähäisyys ei ole ongelma.
Varoituksen sana loppuun. Jos kutsumasi henkilö saa porttikiellon Clubhouseen huonon käytöksen tai törttöilyn takia, niin niin saat sinäkin. Tämä pätee myös toisin päin mikäli itse lennät Clubhousesta pihalle. Mieti siis tarkkaan kenelle annat pääsyn Clubhousen jännittävään maailmaan ennen kuin jaat kutsukoodisi ventovieraille.